AT THE 1ST FARM SUMMIT
WHO SAID WHAT?
The Farm Summit was held at Boğaziçi University, in partnership with Agro TV and TÜSEDAD, under the consultancy of BOUNTARIM and in event partnership with Webagron. At the summit, current developments in the dairy sector, problems of the sector and solution suggestions were discussed. Highlights of the summit: sustainability and planned production. The summit, with Agro TV as the regulatory press agency, was broadcast live on Agro TV screens and social media accounts. To the top; Leading names of the sector, members of the press, academicians and NGO members participated intensively.
BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ EKONOMİ BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ÜYESİ PROF. DR. GÖKHAN ÖZERTAN: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN ÖNEMİ TÜM HAYATIMIZI ETKİLEMİŞ DURUMDADIR.”
Çiftlik Zirvesi açılış konuşması, Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Özertan’ın, “Değişen Dünya, Değişen Tarım ve Yerinden Oynayan Taşlar” sunumuyla başladı.
TÜSEDAD BAŞKANI SENCER SOLAKOĞLU: “ÜRETİMDE CİDDİ BİR GERİLEME OLDU.”
TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu açılış konuşmasında, küçük ve orta ölçekteki işletmelerin başlıca sorunlarına değindi. Solakoğlu, “Türkiye’nin bir gerçeği var; küçük ve orta ölçekli işletmeler ve daha endüstriyel yapıdaki işletmeler. Dünyaya baktığımızda gördüğümüz çok net bir trend var;
EKONOMİST GAZETECİ YAZAR MELİHA OKUR: "BEN BİR TÜKETİCİYİM VE TÜRKİYE’DE HERKES FIRSAT EKONOMİSİNİN PEŞİNDE KOŞUYOR"
Türkiye’deki tüm taraflar siyaseti, hamaseti çok konuşmayı bir yana bırakacaklar, sorunun kaynağı ne doğru tespit yapıp bir noktada masaya oturacaklar. Türkiye’de herkes fırsat ekonomisinin peşinde koşuyor.
AGRO TV TÜRKİYE VE AGRO TV AZERBAYCAN CEO’SU DOĞAN BAŞARAN: “AZERBAYCAN’IN İLK TARIM TELEVİZYONU OLDUK.”
Agro TV Türkiye ve Agro TV Azerbaycan CEO’su Doğan Başaran açılış konuşmasında tarım sektöründeki üretim ve verimliliğin önemine değindi. Başaran , “Yeni tip gıda arayışında Türkiye başka bir baskı altına girdi.
HASVET A.Ş. YÖNETİM KURULU BAŞKANI HİDAYET ŞİMŞEK: AİLE TİPİ HAYVANCILIK ÜLKEMİZİN GERÇEĞİDİR.”
Çiftlik Zirvesi’nde konuşan HASVET A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Hidayet Şimşek ise Anadolu’m Projesi’nin içeriğini anlattı. Şimşek, “2030 yılında yaklaşık 9 milyar dünyada nüfus bekleniliyor
ÇİFTÇİ EXPRESS KURUCUSU SEÇİL YURTSEVEN: “SEKTÖRE AYAK UYDURUN ÇİFTÇİLER MUTLULAR”
Çiftlik Zirvesi’nde konuşmacı olarak yer alan Çiftçi Express Kurucusu Seçil Yurtseven ise genç nesillerin tarıma olan bakış açısını değerlendirdi. Yurtseven, “Sürekli çiftlikteyim ve genç nesille iç içeyim.
TAZE SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ A.Ş. MURAT BOLAT "KUR RİSKİ VE EMTİA FİYATLARINDAKİ DALGALANMALAR ÜRETİCİLERİN ÜZERİNE BIRAKILIYOR"
Türkiye’de 125 tane ticaret borsası var ama fiyat oluşumu sağlayan platform bulunmuyor. Aile işletmeleri için başka mekanizmaların olması gerekiyor.
ADANA ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ BAŞKANI MUTLU DOĞRU: "MALİYETLERİN ARTMASININ FATURASINI HEP BİRLİKTE ÖDÜYORUZ"
Süt hayvancılığı yapanların yem maliyetleri yükseldi. Emtia fiyatları aşırı arttı ve gıda üretim maliyetleri de arttı. Süt ve et krizi geliyor denildi buna rağmen önlem alınmadı..
DENİZBANK TARIM BANKACILIĞI PAZARLAMA GRUP MÜDÜRÜ CANAN AYTEKİN: "HAYVANCILIKTA SORUN VARSA SEKTÖRDE SORUN VAR"
Hayvancılık ile bir sektör istatistiği 2022 Kasım sonu 3. çeyrek sonuçlar açıklandı tarımsal üretimde sıfır yani büyümemiş durumda ilk iki çeyreğe bakarsak küçülmüş durumdadır.
EKONOMİ GAZETESİ TARIM YAZARI ALİ EKBER YILDIRIM: "RAFLAR DOLUYKEN TÜKETİCİ ALAMIYORSA BU BİR KITLIKTIR"
Süt fiyatını belirleyen faktörler konuşuldu, yem maliyeti süt fiyatlarını etkilemede, raflar doluyken tüketici alamıyorsa bu bir kıtlıktır, ulusal süt konseyinin yapısı tartışılmalı bir yol haritası çıkarmamız gerekiyor.
TROUW NUTRİTİON TÜRKİYE ÇİFTLİK KANALI VE BUZAĞI MAMALAR ÜLKE SATIŞ DİREKTÖRÜ TANZER KILCIOĞLU: "DÜNYADA ÜRETİLEN BİRİM BAŞINA SERA GAZI EMİSYONLARI 60’LI YILLARDAN BUGÜNE YÜZDE 60 ORANINDA DÜŞTÜ"
Süt çiftliklerinde daha doğru ve daha verimli bir üretime kavuştuğumuz zaman daha az sayıda hayvanla, daha az çiftlikle aynı verimlilikleri sürdürülebilirliğe olumlu katkı verebiliriz.
KURTSAN YÖNETİM KURULU ÜYESİ CEM KURT: "İŞLETMELER DEVAM ETTİKÇE BAZI SIKINTILAR ORTAYA ÇIKIYOR, BUNLARIN BAŞINDA; KIZGINLIK TAKİBİ, DOĞUM ÖNCESİ VE DOĞUM SONRASI STRESLERİN TAKİBİ VAR"
Veri çok önemli kayıt altına alınmalı, dijitalleşme ve teknoloji iş yükünü hafifletiyor şu an işletmelerin en büyük sorunu personeller elini taşın altına koyabilen personel sayısı çok az iletişim problemleri var.
BOEHRİNGERINGELHEİM RUMİNANT VE AT ÜRÜNLERİ İŞ BİRİMİ TÜRKİYE MÜDÜRÜ DR. CANBERK BALABAN: "ÇİFTLİKLERDEKİ GİDERLERİN HİÇBİRİ ÇİFTLİK SAHİBİNİN ELİNDE OLAN VE YÖNETEBİLECEĞİ DEĞİŞKENLER DEĞİLDİR"
Ülkemiz ruminat bir ülke, çiftliklere baktığımızda en yüksek giderler yem, elektrik, çalışan vs bunların hiçbiri çiftlik sahibinin yöneticinin elinde olan yönetebileceği değişkenler değildir..
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ POLİTİKA VE ARAŞTIRMA DERNEĞİ BAŞKANI DR. BARAN BOZOĞLU: “İKLİM KRİZİ EN ÇOK TARIM VE HAYVANCILIĞI ETKİLEYECEK.”
Zirvede yer alan İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Dr. Baran Bozoğlu ise iklim krizinin önemine dikkat çekti. Bozoğlu, “Dünya en büyük krizini şu an iklim krizi olarak yaşıyor.
KUZEY NUTRİTİON AR&GE VE ÜRETİM MÜDÜRÜ VETERİNER HEKİM ABDÜLHAMİT ÇELİK: "HAYVAN BESLEMEDE BYPASSLAMA TEKNOLOJİSİYLE MAXİMUM FAYDA İÇİN ÜRETİYORUZ"
Bypass teknolojilerinin süt hayvancılığındaki etkilerini ve önemini aktardı. Bypass yağı ile doğru hayvan besleme yöntemlerine değindi. Hayvansal tüm yem katkı ürünlerini bypasslayarak ortaya çıkarttığımız bypass yağ ve bypass promix gibi bypasslı ana ürün gruplarımızı hayvancılığın geleceğine sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
TİRE SÜT MÜSTAHSİLLERİ TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI OSMAN ÖZTÜRK: " TARIMIN GİRDİLERİ ARTTIKÇA SÜT GİRDİLERİ DE ETKİLENİYOR. YEM VE SAMAN FİYATLARINDA KONTROLLÜ BİR ARTIŞ OLMUYOR"
Üreticiler artan girdilerden çok etkilendi. Tarımın girdileri arttıkça süt girdileri de etkileniyor. Yem ve saman fiyatlarında kontrollü bir artış olmuyor.
AYSUN THE SÜTÇÜ’NÜN 8 BİN100 BAKKALI AYSUN SÖKMEN: 81 İLDE YÜZER TANE TÜKETİCİ TARAFINDAN DESTEKLENEN TOPLULUK OLURSA EĞER ONARICI TARIM İLE ÜRETİM YAPAN ÜLKEMİZİN TOPRAKLARINI KALKINDIRIRIZ"
81 ilde yüzer tane tüketici tarafından desteklenen topluluk olursa eğer onarıcı tarım ile üretim yapan ülkemizin topraklarını kalkındırırız.
KANDIRA MANDACILIK VE BUFALA SÜT ÜRÜNLERİ AŞ KURUCU ORTAĞI / KOCAELİ DAMIZLIK MANDA YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ BAŞKANI NİYAZİ YELKENCİOĞLU: "ÜLKEDE KALİTELİ YETERLİ MOZARELLA PEYNİRİ ÜRETİLMEDİĞİ İÇİN BİZ BU İŞE GİRDİK"
Ülkede kaliteli yeterli mozarella peyniri üretilmediği için biz bu işe girdik. İtalya’ya defalarca gidip araştırma yaptık, amacımız dışarıda gördüğümüz tecrübeleri çevremizdeki yetiştiriciler ile paylaşmak...
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ VETERİNERLİK FAKÜLTESİ HAYVAN BESLEME HASTALIKLARI ANA BİLİM DALI BAŞKANI PROF.DR. ARMAĞAN HAYIRLI: "BİR İNEK BİLE ÜRETEMEYİP GİDİP AVUSTURYA KAPILARINDA BEKLİYORSAK BİR ANORMALLİK VAR DEMEKTİR"
Yurtdışından hayvan almak benim ağırıma giden bir durum bir inek bile üretemeyip gidip Avusturya kapılarında bekliyorsak bir anormallik var demektir, yem pahalı değildir verimsizlik daha pahalıdır.
ÇELİKEL TARIM MAKİNELERİ YÖNETİM KURULU BAŞKANI BEKİR TÜRKMEN: "HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEKTE YANLIŞ ARTIK AVRUPA HAYRANLIĞINI BIRAKALIM"
Bizim bugün yerli sanayicilerimiz yerli üreticilerimiz olmasa işletmelerin maliyetleri daha da yukarı çıkacak artık Avrupa hayranlığını bırakalım.
SETUAY YÖNETİM KURULU BAŞKANI FİKRET ÇETİNKAYA: "VERİMLİLİĞİ ÖN PLANA ÇIKARAN ROBOTİK SİSTEMLER KULLANILMALIDIR"
Sağım hayvancılıkta ve çiftlikte emek yoğunluğunun en çok olan konulardan birisi, devletin sanayiciyi değil çiftçiyi desteklemesi lazım bizler zaten kendi işimizi yapıyoruz.